România a trimis oficial propunerea de comisar european în persoana Roxanei Mînzatu. Liderii PSD și PNL au vorbit despre un portofoliu important dorit de către țara noastră, însă, din informațiile publicate de germanii de la Die Welt, acestea deja s-au împărțit.
Premierul Marcel Ciolacu spunea că își dorește un portofoliu pe zona economică sau bugetară a Uniunii Europene, în timp ce liberalii își doreau noul portofoliu de Extindere. Acestea erau unele dintre cele mai importante portofolii din actuala Comisie Europeană, însă deja se pare că au fost împărțite.
Ba mai mult, secretarul general al PES, Giacomo Filibeck, spunea că socialiștii europeni susțin România pentru a obține o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Filibeck a explicat că socialiștii sunt slab reprezentați, pentru că Luxemburgul a refuzat să-l nominalizeze pe comisarul propus de partidul social-democrat, iar echilibrul ar putea fi asigurat de către Ursula von der Leyen doar prin acceptarea acestuia, inclusiv pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. În caz contrar, socialiștii europeni o amenință pe Ursula von der Leyen că o lasă fără majoritate în Parlamentul European.
“Este pe bună dreptate și important pentru stabilitatea majorității pro-europene din Parlamentul European faptul că România revendică un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene cu un candidat social-democrat”, spunea Filibeck.
Posturile de vicepreședinți deja s-au cam împărțit
Raffaele Fitto, actualul ministru italian al afacerilor europene în guvernul Meloni, va fi primul membru al unui partid populist de extremă dreapta care va deveni vicepreşedinte executiv al Comisiei, afirmă Die Welt.
Potrivit Die Welt, Ursula von der Leyen, realeasă în iulie, va numi ca alţi vicepreşedinţi executivi pe letonul Valdis Dombroviskis (extindere şi reconstrucţia Ucrainei) şi pe spaniola Teresa Ribera Rodriguez (tranziţie).
Jurnalul german adaugă că noul comisar european pentru energie urmează să fie ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.
Fostul prim-ministru al Estoniei Kaja Kallas a fost aleasă în funcţia de şefă a diplomaţiei UE la sfârşitul lunii iunie.
Doi comisari europeni vor lucra, de asemenea, în colaborare directă cu Ursula von der Leyen, explică Die Welt, potrivit căruia preşedinta doreşte să facă din chestiunile de dereglementare una dintre temele majore ale mandatului său. Slovacul Maros Sefcovic va fi responsabil de reducerea birocraţiei şi problemele interinstituţionale, în timp ce polonezul Piotr Serafin va fi responsabil de problemele bugetare, potrivit cotidianului.