21.4 C
Suceava
septembrie 17, 2024
National

România formează front comun cu Grecia și Bulgaria și atacă prețurile la electricitate, după o scrisoare de protest prezentată în premieră de Profit.ro

România formează front comun cu Grecia și Bulgaria și atacă prețurile la electricitate, după o scrisoare de protest prezentată în premieră de Profit.ro


Grecia lansează o inițiativă de a forma un front comun cu țările balcanice ale Uniunii Europene cu privire la tarifele la energie electrică, deoarece creșterea lor dramatică, care a fost observată pentru prima dată în sud-estul Europei în iulie, nu este temporară, ci capătă caracteristici permanente, iar efectele sale nu poate fi contracarate prin subvenții guvernamentale. Totul a pornit de la o scrisoare de protest trimisă UE în iulie de consumatorii industriali de energie din Balcani, prezentată în premieră de Profit.ro la acel moment.

„Nu este posibil ca Austria să aibă un preț de 154 de euro/MWh, iar piața interconectată vecină a Ungariei, de 238 de euro/MWh. Ceva este în neregulă și UE ar trebui să vadă acest lucru și să intervină”, spune un oficial guvernamental pentru Kathimerini, dezvăluind că Guvernul ia măsuri pentru a forma un „front balcanic”, cu guvernele Bulgariei și României.

VIDEO Burduja: \ CITEȘTE ȘI VIDEO Burduja: „Coridorul Verde” reprezintă un răspuns îndrăzneț la nevoia de diversificare a resurselor de energie în regiune

Cele trei state vor cere fie consolidarea fluxurilor de energie din Europa de Vest către Ucraina, fie finanțarea țărilor balcanice pentru a sprijini afacerile și consumatorii afectați.

Pe lângă discrepanțe mari de preț evidente, Atena, Sofia și București își vor baza cererea către UE pe constatările autorităților naționale independente competente care investighează dacă fluxurile limitate din Europa de Vest către Ucraina se datorează într-adevăr capacității de interconexiuni, deoarece precum și modul în care funcționează algoritmii care reglează fluxurile de energie de la cele mai ieftine la cele mai scumpe piețe.

Compania americană Clearview AI, amendată cu 30,5 milioane de euro în Olanda pentru că a creat o bază de date ilegală cu miliarde de fotografii CITEȘTE ȘI Compania americană Clearview AI, amendată cu 30,5 milioane de euro în Olanda pentru că a creat o bază de date ilegală cu miliarde de fotografii

În iulie, după cum a relatat atunci Profit.ro în premieră, marii consumatori industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia s-au plâns oficial la Bruxelles de segregarea de facto din ultima perioadă a pieței europene unice de profil, regiunea Balcanilor confruntându-se cu creșteri masive ale cotațiilor angro la energie electrică, care nu au survenit și în Occident, și fiind lăsată să sprijine singură Ucraina, al cărei sistem energetic a fost distrus în bună măsură de agresiunea militară a Federației Ruse.

Nemulțumirile au fost exprimate într-o scrisoare adresată șefilor Directoratelor de Energie și Concurență ale Comisiei Europene și semnată de Asociația Companiilor Consumatoare de Energie din România, Federația Consumatorilor Industriali de Energie din Bulgaria și Uniunea Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia.

CEO-ul Vola.ro, anunț după tranzacție: Pregătim deja o nouă piață. După succesul din Bulgaria, ne propunem să replicăm același model și în alte țări din regiunea CEE și Europa de Vest CITEȘTE ȘI CEO-ul Vola.ro, anunț după tranzacție: Pregătim deja o nouă piață. După succesul din Bulgaria, ne propunem să replicăm același model și în alte țări din regiunea CEE și Europa de Vest

Pare că povara sprijinirii Ucrainei cade în principal pe umerii piețelor din Europa de Sud-Est și se face pe seama industriilor energointensive ale regiunii. Angajamentul de sprijinire a Ucrainei este indiscutabil; cu toate acestea, credem că efectele create de această politică de sprijin trebuie suportate împreună, în mod solidar, de toate părțile implicate. Compromiterea economiilor statelor membre UE din Sud-Estul Europei va compromite și capacitatea lor de a sprijini Ucraina. Îndemnăm Comisia Europeană să acționeze pentru înlăturarea acestei disparități de piață care afectează în mod advers industriile energointensive din Europa de Sud-Est, inclusiv prin a permite implementarea de mecanisme compensatorii″, spuneau organizațiile.

Conform Kathimerini, oficialii UE au răspuns pe 2 august, transmițând că aspectele semnalate au fost trimise spre analiză Agenției de Cooperare a Reglementatorilor din Energie a UE (ACER). În consecință, cele 3 asociații de consumatori industriali de energie din Balcani au trimis o a doua scrisoare de protest, pe 29 august.



Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Irina Begu, eliminată de la Australian Open – România, fără jucătoare pe tabloul de simplu

admin

Ridicarea importantă pentru beneficiul Zentiva România

admin

A apelat la numărul de urgență 112 pentru a-și redobândi telefonul de la prietenul său

admin

Leave a Comment