16.4 C
Suceava
septembrie 10, 2024
National

Rusia folosește din nou retorica din conflictul cu Ucraina și acuză România și Republica Moldova că vor să atace Transnistria


Joi, 05 Septembrie 2024, ora 08:11

773 citiri

Rusia folosește din nou retorica din conflictul cu Ucraina și acuză România și Republica Moldova că vor să atace Transnistria

Rușii lansează zvonuri legate de ocuparea Transnistriei FOTO Wikipedia

Doi oficiali ruși au adus din nou în discuție subiectul regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscută internațional, una dintre așa-numitele „conflicte înghețate” provocate chiar de Rusia în regiune. Deputatul Andrei Safonov, membru al Sovietului Suprem al autoproclamatei Republici Moldovenești Transnistrene, a susținut, fără a aduce dovezi, că România și Republica Moldova ar putea elabora planuri de atac asupra Transnistriei.

„Occidentalii, românii și ‘șoimii’ de la Chișinău cu siguranță elaborează planuri de atacare și ocupare a Republicii Moldovenești Transnistrene”, a declarat Safonov, citat de Ria Novosti, prin Rador.

În plus, Safonov a adăugat că „ei trebuie să introducă Moldova în frontul antirusesc, să o implice în conflict, ca să ardă podurile în urma Moldovei. Însă în Moldova poporul se opune activ amenințării militare, acolo nu sunt mulți cetățeni cu mentalitate agresivă. De aceea regimul de la Chișinău este agitat, face presiuni asupra tuturor cetățenilor indezirabili.”, arată G4Media.ro.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, avertizase că „orice provocări în legătură cu militarii ruși pentru menținerea păcii și cetățenii din Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei”. Zaharova a amintit și de prezența celor peste 220 de mii de cetățeni ruși în regiune, subliniind că Rusia își va apăra interesele.

Republica Moldova, cu una dintre cele mai mici armate din Europa, nu a dat nicio declarație recentă care să susțină un posibil atac asupra Transnistriei. În contrast, Transnistria găzduiește mii de soldați ruși și deține un vast arsenal de muniții, o moștenire a sprijinului constant acordat de Moscova regimului separatist de la Tiraspol. În pofida acestor realități, Republica Moldova continuă să promoveze politici de reunificare pașnică a teritoriului.

Transnistria, deși tradițional susținută de Rusia, și-a reorientat în mod semnificativ comerțul extern către Europa. În primele șase luni ale acestui an, peste 75% din comerțul regiunii a fost realizat cu Europa, marcând o distanțare economică tot mai evidentă de Moscova.

Declarațiile recente ale oficialilor ruși și transnistreni reflectă o retorică tipică folosită de Rusia în ultimele trei decenii, în conflicte din Cecenia, Georgia și Ucraina, unde tema apărării minorităților ruse a fost constant invocată pentru a justifica acțiuni militare.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

Din Judet – Alba Iulia: RomânIA tradițională – Dragobetele vine cu o lansare de carte, dragoste, muzică și poezie

admin

Magistrații arată cum scăpa șoferii drogați de pedeapsă

admin

‘Știți foarte bine discuția cu candidatul ‘deocamdată”

admin

Leave a Comment