21.4 C
Suceava
septembrie 17, 2024
National

Cea mai scurtă cale! Prin Unirea cu România Moldova ar ajunge mult mai rapid în Uniunea Europeană

Cea mai scurtă cale! Prin Unirea cu România Moldova ar ajunge mult mai rapid în Uniunea Europeană


R. Moldova ar ajunge mult mai rapid în Uniunea Europeană prin unirea cu România. Declarația a fost făcută de președintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”. Potrivit lui, este mai ușor să rezolvăm problemele noastre multiple ca parte a României, care este stat deja funcțional, decât să devenim stat funcțional separat, ca ulterior să aderăm la UE, conform stiripesurse.md.

Și după aderarea R. Moldova la UE, subiectul reunirii R. Moldova cu România va rămâne valabil. Procesul de reunificare și integrarea europeană nu se bat cap în cap, sunt procese paralele. Doar că, obiectiv, prin reunificare, noi depășeam etapele mult mai rapid. E una ca să rezolvăm problemele noastre interne multiple ca parte a României, care este stat deja funcțional, și este cu totul altceva să devenim stat funcțional separat, ca ulterior să aderăm la UE. Din păcate, despre unificare, când se apropie alegerile, toată lumea se retrage din aceste discuții cu scop de a acumula cât mai multe voturi. Dar alegerile vin și trec, dar procesele acestea trebuie să fie continue” a subliniat președintele PLDM.

Potrivit lui, în contextul demarării negocierilor cu Bruxelles-ul, România ne poate ajuta și mai mult în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în special cu experți, care să lucreze cot la cot cu funcționarii noștri.

Cea mai scurtă cale pentru a depăși acest handicap de capacitate este să preluăm a ceea ce este deja nu doar la nivel teoretic, dar și practic în România, la București, la nivel de expertiză și la nivel de experți. Nu trebuie să ne rușinăm, asta nu înseamnă cedare de suveranitate, asta înseamnă plus de capacitate și viteză. Expertiza României este extrem de importantă, pentru că noi nu avem capacitatea la ora actuală. Noi nici acest Birou de Integrare Europeană nu îl avem completat la nivel de personal, nu mai vorbesc de calitatea lor. Noi nu avem negociatorii șefi desemnați pe capitole. Sunt probleme pe care trebuie să le enunțăm, să nu ne hazardăm” a subliniat fostul premier.

El a mai declarat că R. Moldova trebuie să fie recunoscătoare României pentru tot ajutorul acordat în cele mai grele perioade, dar și pentru fondurile oferite pentru dezvoltarea infrastructurii noastre.

”Noi trebuie să arătăm recunoștință poporului român, României ca țară, pentru sprijinul oferit până în prezent. Este greu de a fi estimat acest ajutor, să nu uităm despre cei 100 de milioane de euro oferiți sub formă de grant, nici despre cei 23 milioane de euro oferiți pentru grădinițe. Nu cred că la ora actuală este vreo localitate unde să nu fie pe grădiniță o plăcuță care informează că acest edificiu a fost renovat cu suportul Guvernului României” a conchis președintele PLDM.





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

”Problema creată va fi abordată unitar, nu separat”

admin

De ce ar trebui România să se intereseze de noul ‘cadru financiar’ din UE

admin

123Credit colaborează cu Sapiens pentru a revoluţiona intermedierea creditelor în România

admin

Leave a Comment