21.4 C
Suceava
septembrie 17, 2024
Local

Regele Carol al II-lea al României renunță la tron în 1940.

Regele Carol al II-lea al României renunță la tron în 1940.


Principele Carol, unul dintre cei șase copii ai regelui Ferdinand și ai reginei Maria, a fost suveranul României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. În anii săi de domnie, a stârnit scandaluri nu doar pentru aventurile sentimentale, dar și pentru faptul că a renunțat de trei ori la „calitatea de principe moștenitor al României”.

Prima renunțare a fost în 1918, când s-a căsătorit cu Maria (Zizi) Lambrino, fără acordul familiei regale. Cuplul regal a reușit să-l convingă pe Carol să anuleze căsătoria, dar acesta a continuat să fie atașat de Zizi, mai ales după ce aceasta a rămas însărcinată.

A doua renunțare s-a produs în 1920, dar nu a durat prea mult timp. Reginei Maria i-a reușit să-l cupleze pe Carol cu principesa Elena, fiica regelui Constantin al Greciei. În ciuda căsătoriei, aventurile sentimentale ale lui Carol au continuat, mai ales după ce a întâlnit-o pe Elena Lupescu, cu care a avut o relație care a durat până la sfârșitul vieții sale.

Ultima renunțare a lui Carol la calitatea de principe moștenitor la tron, în decembrie 1925, a dus la recunoașterea prin lege a fiului său, Mihai, drept moștenitor al coroanei României. Împreună cu Elena Lupescu, Carol a ales să trăiască la Paris sub numele de Carol Caraiman.

Din nou pe tron după moartea regelui Ferdinand în 1927, Carol a avut o domnie controversată. Prin aderare personalităților de top din partide precum Alexandru Vaida-Voevod și Octavian Goga la echipa sa politică, regele a erodat prestigiul său și și-a discreditat propriul guvern. În 1940, după pierderea a peste 40.000 km2 și a mai mult de 2,5 milioane de locuitori din cauza presiunilor statelor vecine și a cererilor lor teritoriale, Carol a fost forțat să abdice. La 7 septembrie, a părăsit țara, dar nu fără să speră că, într-un eventual context politic intern și internațional favorabil, va putea reveni pe tron.

Citeste articol integral

Sursa & Foto Credit- „www.svnews.ro”

Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News, sunt rescrise de editori nostri, apoi publicate. După cum vedeți, este precizată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.

Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Related posts

Tragica dispariție în Frumosu: Un localnic a pierit înecat în râu!

admin

Premierul Marcel Ciolacu a discutat despre proiectele mari pentru Suceava.

admin

Se dă startul votului publicului în finala campaniei „Liga Profesorilor de Elită”

admin

Leave a Comment