Agricultura are un an complicat în 2024, în contextul în care multe culturi au fost răvăşite de fenomene meteorologice extreme, iar autorităţile din România trebuie să intervină în sprijinul fermierilor, a explicat Daniel Donici, cofondator al producătorului de lactate Artesana, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Provocările vor veni din partea de agricultură, din faptul că a fost un an agricol complicat. Pe câmp e dezastru, costurile pentru furajele animalelor vor sări din nou în aer şi automat trebuie să le suporte cineva. Cel mai probabil vom fi noi cu toţii cei care le vom suporta“. Proprietarii şi managerii de fermă aseamănă criza din agricultură din 2024 cu criza imobiliară din 2008, după cum a scris anterior ZF, în contextul în care producţia de porumb şi cea de floarea-soarelui au fost afectate masiv de secetă şi arşiţă. Antreprenorul consideră că eforturile de sprijin ale guvernului trebuie să se concentreze pe femieri.
„Noi am beneficiat anul trecut de un grant de peste 100.000 de euro, era în funcţie de cât lapte am achiziţionat şi a fost bine venit, dar eu zic că cel mai important este să ajungă la fermieri sprijinul, pentru că acolo e baza, pe ei îi loveşte cel mai tare. Ne afectează şi pe noi pe lanţ, dar să zicem că noi avem alte pârghii şi cred că cel mai important sprijin şi care poate fi implementat cel mai rapid sunt subvenţiile“.
Ministerul Agriculturii a discutat la începutul lunii septembrie şi de o nouă plafonare a adaosului comercial pentru produsele alimentare, însă mediul de business a reacţionat, semnalând că măsurile de plafonare pot ajunge să pună presiune în final tot pe producători şi fermieri, după cum a subliniat şi Daniel Donici. „Trebuie să mergem de la bază, nu să mergem de la ultima verigă a lanţului, că guvernul doar aşa acţionează, populist, să zicem. Se duce la retailer şi îi spune că are adaos prea mare şi limitează adaosul comercial la raft. Magazinul respectiv are şi el nişte costuri, unde crezi că se vor duce presiunile? Către noi. Apoi în lanţ ne ducem către fermieri“.
„Şi tot aşa. (…) Hai să ajutăm ţăranul să producă mai eficient, mai ecologic, acolo trebuie să mergem, să subvenţionăm. Trebuie să avem o politică corectă de subvenţii, nu să dăm subvenţii unora care nu mai cresc animale de 10 ani“.
Compania înfiinţată de Daniel şi Alina Donici a pornit la drum cu o fabrică în Tecuci, judeţul Galaţi, iar în 2023 a inaugurat a doua fabrică, chiar lângă prima, după investiţii totale de 6 milioane de euro, susţinute atât printr-un ajutor de stat, câ şi printr-o finanţare CEC Bank.
Întreaga producţie din fabrica veche a fost mutată în fabrica nouă, ocupând iniţial 20-25% din capacitate. Ulterior, Artesana a început să ocupe mai mult din capacitate.
Artesana a încheiat anul 2023 cu afaceri de aproape 7,5 milioane de euro, iar pentru 2024 ţinta este 11 milioane de euro.
„Pentru noi e un an bun pentru că am reuşit să reglăm lucrurile din spate, investiţiile în echipamente, ne-am aşezat cu produsele în piaţă, e un an de aşezare cum îmi place mie să îl consider, adică avem capacitate neacoperită, ne concentrăm foarte mult pe asta în prezent şi până acum merge bine“.