Vineri, 25 Octombrie 2024, ora 17:31
2146 citiri
Curtea de Apel Iaşi a dispus, la data de 25 octombrie, îndepărtarea din dosarul lui Dumitru Buzatu a două procese verbale și a unei declarații de martor, acestea fiind socotite de procurori ca probe esențiale împotriva fostului politician din Vaslui.
Cele două procese verbale se referă la redarea unor înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice, informează G4 Media.
De asemenea, instanța de la Curtea de Apel a înlăturat dispoziţia de începere a judecăţii în cazul lui Buzatu.
„În temeiul art. 280 alin.1 si art. 281 alin.1 lit. b indice 1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea absolută şi dispune excluderea din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela. În temeiul art. 280 alin.1 si art. 282 alin.1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea relativă a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental, prin folosirea de dispozitive tehnice, de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian, şi dispune excluderea din probatoriu şi a următoarelor mijloace de probă: – procesul verbal din data de 10.10.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 04.04.2023, şi suportul optic aferent; – procesul verbal din data de 10.03.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 27.02.2023, şi suportul optic aferent.
În temeiul art. 102 alin. 3 din Codul de procedură penală, dispune înlăturarea fizică din dosarul de urmărire penală a declaraţiei martorei Plesca Gabriela, a proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental menţionate anterior şi a suporţilor optici aferenţi. Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, consecinţă a excluderii din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela şi a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian şi a suporţilor optici aferenţi”, a decis instanţa de la Curtea de Apel.
Un nou termen de judecată a fost stabilit pe data de 15 noiembrie 2024. La această dată, instanța ar putea decide ca dosarul lui Buzatu să fie retrimis la DNA.
În acest dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, este acuzat de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Buzatu.
În momentul de față, potrivit Hotnews, singura probă puternică pe care procurorii o au împotriva lui Dumitru Buzatu rămâne flagrantul care s-a realizat anul trecut. În dosar au fost menținute și unele declarații ale martorilor. Cei mai mulți dintre martori sunt angajați al CJ Vaslui, iar declarațiile lor îi sunt favorabile lui Buzatu.
În prezent, Dumitru Buzatu este în libertate, sub control judiciar.