Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) este considerat ocrotitor al cetății Bucureștilor și este sărbătorit pe data de 27 octombrie. Cu ocazia prăznuirii, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează unul dintre cele mai mari pelerinaje din Capitală, la Catedrala Patriarhală, acolo unde credincioșii pot veni să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.
În București, din data de 20 octombrie, până luni, 28 octombrie, credincioșii pot merge la Catedrala Patriarhală, pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie, dar și la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Dreptului Lazăr, aduse din Cipru. Moaștele sunt depuse pentru închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei.
„Bucuria pelerinajului din acest an prilejuită de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, va fi sporită de aducerea din Grecia a Icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela şi a Icoanei Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (aduse de către IPS Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei)”, a anunţat Patriarhia Română.
Programul pelerinajului din București la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, astăzi, 27 octombrie 2024
- 8:30-12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de vară;
- 9:30-12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, și ierarhii Sfântului Sinod, precum și un sobor de preoți și diaconi, la Altarul de vară; 1
- 7:00-21:30 – slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de vară.
Programul pelerinajului pentru luni, 28 octombrie
- 9:30-12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală;
- 16:00-18:00 – slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.
- Sfintele moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou
Sfântul Dimirie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. Născut din părinți simpli, de la sat, Sfântul Dimitrie a fost credincios încă din copilărie, postind și rugându-se cu tărie în fiecare zi. Și-a petrecut o lungă perioadă de timp din viață într-o peșteră, în apropierea locului în care s-a născut, în post, abstinență și rugăciune, izolat de alți aomeni.
A fost inițial pastor de vite în satul natal și, așa cum se menționează în Viețile Sfinților: “Într-o zi, pe când umbla prin fânul înalt, după vitele satului, a strivit, din nebăgare de seamă, puii golași dintr-un cuib de pasăre. Atât de vinovat s-a simțit în inima lui încât și-a pedepsit piciorul păcătos, nemaiîncălțându-l vreme de trei ani, nici vara, nici iarna”.
Ulterior, Sfântul Cuvios a îmbrăcat haina monahală la o mănăstire care se afla înăuntrul unei peșteri, în apropiere de satul natal și a trait acolo până la moarte. Știind că i se apropie sfârșitul, Sfântul Dimitrie cel Nou a închis gura peșterii cu pietre și, pentru mult timp, de trupul său nu s-a aflat nimic. Însă, venind o apa mare, au căzut pietrele și s-au descoperit moaștele sfântului.
Potrivit legendei, s-a arătat îngerul Domnului în visul unei copile care pătimea de duh necurat și i-a zis: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, (și i-a arătat locul), eu te voi tămădui”. Și așa au fost aflate moaștele Sfântului Dimitrie.
În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a-i împiedica pe soldații turci să le profaneze. El plănuia să le ducă în Rusia, însă cortegiul a trecut prin București și, la rugămintea lui Hagi Dimitri, un negustor, și a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Munteniei, în iunie 1774, moaștele au fost predate în dar credincioșilor ortodocși români.
Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost așezate în actuala Catedrală Patriarhală din București pe data de 13 iulie 1774, sub păstorirea Mitropolitului Grigorie al II-lea (între anii 1760-1787), în timpul ocupației rusești a Țării Românești (1769-1774).
Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, în vremea mitropolitului Filaret al II-lea. Proclamarea canonizarii Sfantului Dimitrie a avut loc in 1955 si a primit ca zi de praznuire data de 27 octombrie.
Cine își serbează onomastica de Sfântul Dimitrie
De Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe data de 26 octombrie, dar și de Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), poți spune la mulți ani persoanelor care poartă numele Dumitru, Dimitri, Dumitra, dar și derivate precum:
- Dumitru/Dumitra;
- Mitrache/Dumitrache;
- Dimitri/Dimitrie/Dumitrița;
- Mița/Mimi;
- Mitra/Mitrea;
- Mitică/Dumitrică;
- Mitu/Mitra;
- Mitruș/Mitruț;
- Dima;
- Demetra/Dumitrana;
- Dumitraș.
“Le spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim și care își serbează ziua numelui. Îi îndemnăm ca în această zi să facă o faptă bună. De ziua numelui, de ziua Patronului Spiritual, al Sfântului pe care îl poartă, oamenii să mergă la biserică, acolo unde sunt pomeniți de către preotul duhovnic și ulterior pot petrece în familie onomastica.
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) sunt printre cele mai frumoase și însemnate sărbători ale toamnei și merită să fie celebrate alături de cei dragi, cu iubire și milostenie”, a transmis pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.
Editor : C.S.