Odată cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se știe și felul în care vor fi alocate mandatele de parlamentari. Județul Bihor are dreptul la 9 mandate de deputat și 4 mandate de senator, iar BIHOREANUL vă prezintă cum vor fi împărțite acestea partidelor, în funcție de numărul de voturi obținute duminică.
De reținut că în acest moment rezultatele nu sunt oficiale, acestea urmând să fie cunoscute zilele viitoare, după procedura de redistribuire a voturilor.
Ce spune legea
Potrivit legii, pentru partidele care au concurat la Parlament pragul electoral este de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, pentru alianțele politice de 8% dacă sunt formate din două partide, de 9% dacă sunt alcătuite din trei partide și de 10% dacă au în componență patru sau mai multe partide, în timp ce, pentru a obține mandate, candidații independenți trebuie să obțină un număr de voturi egal cu așa numitul coeficient electoral din circumscripția în care candidează (adică numărul total de voturi împărțit la numărul de mandate din acea circumscripție – județ/București/Diaspora).
Mandatele rămase neocupate în urma alegerilor (voturi primite de partidele și alianțele politice care nu trec pragul electoral, așadar care nu obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate) sunt redistribuite partidelor care au reușit să intre în Parlament.
Calculele se fac în funcție de așa numitul coeficient electoral, adică numărul total de voturi valabil exprimate într-o circumscripție, împărțit la numărul de mandate atribuite acelei circumscripții.
Alocarea mandatelor se face în două etape.
În prima etapă are loc atribuirea mandatelor de bază, adică mandatele se alocă în circumscripții pe baza coeficientului electoral. Fiecare partid care a atins pragul electoral obține un număr de mandate proporțional cu voturile primite.
Într-o a doua etapă, are loc redistribuirea la nivel național a mandatelor rămase nealocate după prima etapă, între partidele și alianțele care au trecut pragul electoral. Redistribuirea se face printr-un sistem proporțional care ia în considerare voturile obținute de fiecare partid la nivel național, pentru a asigura reprezentarea proporțională.
Redistribuirea se face conform unei formule matematice care generează un set de „cote” fiecărui partid. Mandatele rămase se alocă pe baza acestor cote, până la epuizarea lor, ceea ce înseamnă că partidele care au cele mai mari valori ale cotelor obțin cele mai multe mandate. Alocarea propriu-zisă se face prin atribuirea către candidații de pe liste în funcție de ordinea de pe listă și de circumscripția unde aceștia au candidat, pentru a menține echilibrul regional al reprezentării.
Alocarea mandatelor în Bihor
În funcție de toate aceste variabile și reguli, un program informatic distribuie în mod automat mandatele, evident că după ce rezultatele alegerilor devin cunoscute și sunt validate la nivelul întregii țări.
Partidele folosesc și ele programe informatice de tip simulator care, după introducerea datelor, le furnizează situația alocării mandatelor.
În Bihor, pe baza rezultatelor obținute, alocarea urmează să se facă astfel:
1 – PNL – 2 mandate de senator (primii doi pe listă sunt Ilie Bolojan și Gheorghe Bota) și 3 mandate de deputat (Arina Moș, Dumitru Țiplea, Călin Gal)
2 – UDMR – 1 mandat de senator (prin redistribuire, pentru Cseke Attila) și 2 mandate de deputat (Szabó Ödön și Biró Rozália)
3 – PSD – 1 mandat de senator (prin redistribuire, pentru Aurel Mohan) și 2 mandate de deputat (unul „plin”, al doilea prin redistribuire, pentru Corina Ene și Ioan Mang)
4 – AUR – 1 mandat de deputat (Mihai Neamțu)
În „joc”, în funcție de ultima etapă a redistribuirii, care se face la nivel național, a mai rămas încă un mandat de deputat, care – în funcție de rezultatele definitive ale SOS și POT – poate fi „adjudecat” de unul dintre aceste partide care au atins pragul electoral la nivel național.
De notat că în legislatura 2020-2024, PNL Bihor a avut tot 2 senatori (Adrian Hatos și Arina Moș, aceasta după ce a demisionat Gheorge Carp) și 3 deputați (Aurel Căuș, Ioan Cupșa și Kiss Janos), PSD 1 senator (Florian Bodog) și 2 deputați (Steluța Cătăniciu și Ioan Mang), UDMR la fel, tot 1 senator (Cseke Attila) și doi deputați (Szabó Ödön și Biró Rozália), iar USR 1 deputat (Silviu Dehelean), la fel ca AUR (Mihai Lasca, care ulterior a înființat Partidul Patrioților Poporului Român).
Cum au votat bihorenii pentru Camera Deputaților:
Cum au votat bihorenii pentru Senat:
Articole pe aceeași temă: