1.3 C
Suceava
ianuarie 15, 2025
National

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Fraţii Herţea vor să ajungă…


♦ Grupul Fraher a avut afaceri de circa 30 mil. euro în 2023 ♦ Familia Herţea a înfiinţat în 2023 cooperativa Agrozootehnica Traian, care a reunit până acum 10 producători şi crescători de bovine, ovine şi caprine ♦ Nicolae Herţea crede că antreprenorii din comerţul tradiţional pot colabora pentru a fi mai competitivi.

Grupul Fraher, controlat de fraţii Herţea, vrea să extindă distribuţia lactatelor TU la nivel naţional şi are în plan să ajungă cel mai mare producător de brânzeturi maturate din România, a explicat Nicolae Herţea, cofondator Fraher, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Ne dorim să avem o distribuţie la nivel naţional cel puţin pe partea de brânzeturi ma­turate. Suntem în discuţii cam cu toate reţelele din România şi cred că vom fi prezenţi la mai multe rafturi şi vom fi din ce în ce mai cunos­cuţi. (…) Vrem să fim cel mai mare producător de brânzeturi maturate din România“.

Fraţii Nicolae şi Ion Herţea au inaugurat la finalul anului 2023 fabrica de lactate TU în localitatea Traian, judeţul Tulcea, după o investiţie care s-a ridicat la peste 6 milioane de euro, cu o componentă de fonduri europene de 3,5 milioane de euro.

Grupul Fraher operează o fermă cu aproximativ 1.000 de vaci de lapte, unde produce circa 7.500 de litri de lapte pe zi, pe care îl procesează integral în noua fabrică.

„Astăzi găsiţi produsele în general în comerţul tradiţional, avem clienţi de retail, cât şi clienţi de HoReCa, mai recent ne-am listat şi în reţeaua Carrefour, iar pe partea de Bucureşti avem câteva băcănii şi pe partea de online suntem pe Freshful“.

Fabrica funcţionează astăzi la aproxi­mativ 30% din capacitate, fiind gândită pentru a susţine ambiţia grupului Fraher de a deveni un producător relevant de lactate în piaţa naţională. Fabrica lucrează cu 25 de angajaţi în prezent.

„Toată fabrica a fost gândită pe un flux de brânzeturi maturate. Avem adevărate săli de maturare, undeva la 3.000 mp pe 12 nivele, putem matura câteva sute de tone de brânză“.

Grupul Fraher este format din mai multe entităţi juridice, precum Fraher, Fraher Retail şi Fraher Distribution. Familia Herţea a pus bazele grupului în 1997, când a demarat activitatea de distribuţie a produselor alimentare. În 2024, grupul deservea 1.200 de clienţi din comerţul tradiţional în Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Brăila, cu volume anuale de circa 100 de milioane de lei.

Din 2007, Fraher activează şi în retail printr-o reţea de supermarketuri locale. Compania avea în 2024 nouă magazine deschise, dintre care şapte în oraşul Tulcea, şi două în judeţul Tulcea.

„Intenţionăm să extindem reţeaua pe care o avem, dar momentan spaţiile pe care le-am dori noi sunt ocupate. Ne dorim să unim într-un fel sau altul comercianţii din comerţul tradiţional în aşa fel încât să îi facem puţin mai performanţi în faţa clienţilor“.

Această colaborare a antreprenorilor locali din comerţul tradiţional s-ar putea concretiza inclusiv prin achiziţii centralizate, după cum a explicat Nicolae Herţea.

„Pentru a fi competitivi în preţuri cred că ar trebui să facem nişte achiziţii centralizate. Avantajul nostru ca reţea este că avem câteva capacităţi de producţie, dar celelalte magazine din comerţul tradiţional nu au aceste capacităţi de producţie. Încercăm o formă de a ne uni şi de a centraliza cumva partea asta de achiziţii“.

Pe lângă reţeaua de magazine proprii, grupul Fraher a investit în urmă cu mai bine de un deceniu într-o secţie de tranşare de carne de pasăre şi a lansat brandurile proprii Pieptosu şi Carniva. Fraher cumpără pui de la producători locali şi îl transformă în produse marinate, semi-preparate sau produse fierte şi afumate.

„Volumele noastre sunt undeva la 25 de tone pe săptămână, circa 120 de tone pe lună. Datorită activităţii de distribuţie vindem produsele la peste 1.200 de clienţi“.

Familia Herţea a aplicat ideea de colaborare pe care o vizează în comerţul tradiţional şi în activitatea de agricultură şi în 2023 a înfiinţat cooperativa agricolă Agrozootehnica Traian. Cooperativa reuneşte în prezent 10 producători şi crescători de bovine, ovine şi caprine.

„Ne-am format ca grup de producători şi ne dorim să înfiinţăm în zona noastră un punct de colectare lapte materie primă pe toate speciile pe care le avem. În general judeţul Tulcea este cunoscut ca un bazin de lapte de oaie şi de capră, care e căutat la nivel naţional. (…) Noi procesăm momentan în fabrică doar laptele de la noi, dar intenţia noastră este de a găsi şi de a suplimenta gama de produse, să ne ducem şi pe brânzeturi maturate de oaie şi capră, cât şi brânzeturi tradiţionale“.

Grupul Fraher a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane de euro în 2023. Circa 370 de oameni lucrează în cadrul grupului.

 

 





Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

USR prezintă planul de ţară – Lasconi: România merită mai mult decât bani furaţi cu portbagajul /Generaţii care nu s-au născut încă vor plăti banii împrumutaţi în ultimii trei ani / Când se va termina petrecerea pe împrumuturi, noi vom strânge cioburile

admin

„Bucureștiul stă destul de bine”

admin

”Nu mai este viabil să trăim în România” Oana Roman, indignată de prețurile exorbitante din țara noastră. Celebritatea a dezvăluit cât de mulți bani câștigă, de fapt, în fiecare lună

admin

Leave a Comment