aprilie 26, 2025
National

România, gazda unui exercițiu NATO de amploare: 10.000 de militari și 1.500 de vehicule au încheiat prima fază


Convoaie militare din Spania, Franța, Italia, Turcia și Marea Britanie au străbătut țara noastră și au încheiat cu succes prima fază a exercițiului NATO „Steadfast DART”.

Cei implicați au testat timpul necesar pentru a ajunge cu tehnica lor de luptă în poligoanele românești, iar de luni încep aplicații cu muniție reală. Este unul dintre cele mai mari exerciții de anul acesta care implică peste 10.000 de militari și 1.500 de vehicule.

Exerciţiul militar NATO, Steadfast Dart, testează pentru prima dată capabilităţile Forţei de Reacţie Aliată, o structură NATO înfiinţată la summitul de la Vilnius în 2023.

După invazia Rusiei în Ucraina, ţările membre NATO au fost de acord că această nouă structură să poată mobiliza în caz de nevoie 300 de mii de militari. Până în 2027, Forţa de Reacţie Aliată este sub comanda Italiei care organizează primul exerciţiu militar cu desfăşurare în Grecia, Bulgaria şi România.

Raffaele Della Rocca- reprezentantul Forţei de Reacţie Aliată:
„Prima fază s-a concentrat pe dislocarea acestor capabilităţi. Vă imaginaţi că în mutarea unui număr atât de mare de oameni şi de vehicule militare dintr-o ţară în alta, pot apărea diferite probleme în ceea ce priveşte infrastructura, logistica sau probleme de coordonare. Presupunem că a fost o fază de succes”.

Pe lângă un număr mare de militari, exerciţiul a presupus şi implicarea a 17 nave militare, fregate, submarine sau distrugătoare. România participa cu peste 1000 de militari, 120 de blindate şi mai multe aeronave F16. Implicat în planificarea exerciţiului este şi Comandamentul Forţelor Întrunite de la Bucureşti.

Bogdan Tudorache- reprezentantul CFI ”General Emanoil Florescu”: Scenariul este că forţele române acţionează împotriva unor potenţiale atacuri hibride, nu neapărat o agresiune la scară largă, dar pot fi acţiuni izolate pe care trebuie să le anihilăm cât mai repede.O gară este scoasă din funcţiune, poate fi ocupată, izolată, un pod care poate fi blocat, acestea sunt acţiuni hibride pe care trebuie să le contracarăm”.

Citește și

Accident

Etapa de instrucţie din poligoanele noastre se va încheia pe 21 februarie. Din 16 martie, convoaiele militare străine, se vor întoarce în ţările de origine pe aceeaşi rută. Ca să deranjeze cât mai puţin traficul, se vor deplasa, aşa cum au sosit, mai mult pe timpul nopţii.

Articol recomandat de sport.ro


Dezvăluire-bombă: cât a cheltuit ITIA ca să distrugă cariera lui Halep


Dezvăluire-bombă: cât a cheltuit ITIA ca să distrugă cariera lui Halep



Citește mai mult – Sursa Google News

Related posts

”Achiziționez 4 fotbaliști din România. Mă expun unui risc de 2-3 milioane de euro!”

admin

Vine urgia: ANM a ceurt informarea rapidă a populației în fața riscului

admin

CALENDAR ȘI ALBUM 2025 – România, în inima Europei – Realizat de Costel Pătrășcan

admin

Leave a Comment