În contextul creșterii inflației, Orange România a decis să mărească tarifele abonamentelor. Astfel, tot mai mulți clienți au început să primească informări cu privire la majorarea abonamentelor de telefonie mobilă. Analiștii economici susțin însă că în anumite cazuri, acest lucru este un abuz.
Din ce în ce mai mulți clienți Orange România au început să primească SMS-uri prin care sunt anunțați că li se vor scumpi abonamentele din cauza creșterii inflației.
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat că această majorare este făcută pe baza unei clauze care este trecută în noile contracte ale Orange România. Mai exact, această clauză stipulează faptul că tarifele abonamentelor pot fi majorate cu 5-8% în cazul creșterii inflației. Așadar, chiar dacă un client Orange are un contract la telefonia mobilă pe 1-2 ani, cu un preț fix, poate să primească o informare că abonamentul său va fi majorat.
„Orange România a introdus, în noile contracte semnate cu clienții, o clauză care le permite, practic, să crească din pix tarifele de abonament cu 5-8%, invocând condițiile pieței, în special contextul inflaționist. Majorarea este anunțată printr-un simplu SMS, nu prin semnarea unor acte adiționale. Nu mai contează că ai contractat un serviciu pe doi ani, cu un preț fix. Dacă ai semnat, ești bun de plată”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Libertatea.
Surpriza neplăcută pe care le-a pregătit-o Orange România abonaților săi
Această majorare a abonamentelor se întâmplă însă și în cazul abonaților mai vechi ai Orange România, în ale căror contracte nu era stipulată clauza care permite majorarea abonamentelor cu până la 8%, în funcție de inflație. În cazul în care și acești abonați sunt informați cu privire la o majorare a tarifului, analistul economic Adrian Negrescu consideră că acest lucru este un abuz.
„Problema, din punctul meu de vedere, este în ceea ce privește contractele mai vechi, care nu au această clauză, și acolo unde o majorare a tarifelor, fără bază legală, poate fi privită ca un abuz. Asta mai cu seama că, din discuția avută cu un operator de la serviciul de relații cu clienții, am aflat că creșterea tarifelor se aplică la toate contractele aferente clientului”, spune Adrian Negrescu.

Sportpesurse.ro
Surpriza de care a avut parte Romina Gingașu după 8 ani de relaţie cu Piero Ferrari. Nu se aştepta la așa ceva din partea soţului ei. FOTO

Sportpesurse.ro
Propunere șocantă pe numele Laurei Vicol și a lui Vladimir Ciorbă în cazul Nordis. Dumitru Dragomir vrea să preia activele contra unei sume uriașe
În contractele mai noi ale Orange România este prevăzută această clauză a majorării tarifelor la abonamente în funcție de rata inflației, însă nu mai mult cu 8%.
„Orange România are dreptul de a modifica tarifele pentru serviciile contractate de către Client conform indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC/HICP-annual data average index and rate of change), respectiv rata medie anuala a inflației stabilită pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Uniunii Europene valabilă la data la care se implementează modificarea, dar nu mai mult de 8% din prețurile standard ale serviciilor (fără eventuale reduceri) prezentate în Contract”, se arată în noile contracte Orange România.
(NU RATA: